onsdag 29. mai 2013

Stekt laks med søtpotetmos

Denne oppskriften rekker til 4 personer:
4 laksefileter
2 store søtpoteter
50 gram smør
 
Saus:
1 potte basilikum
1/2 dl rapsolje
1 ts hvitvinseddik
Saften fra 1/2 sitron
25 gram revet parmesan
 
Start med å koke søtpotetene i lettsaltet vann til de er møre ( kan stikke gjennom de med en gaffel)
De vaskes godt og kokes med skallet på. Ta av skallet når de er ferdigkokte og mos de med en gaffel sammen med smøret og smak til med salt og pepper.
 
Basilikumsaus: alle ingrediensene ovenfor kjøres i en stavmikser, og vips! ferdig saus!
 
Laksefiletene stekes i litt olje og smør med skinnsiden ned på sterk varme til den er litt over halvveis stekt i gjennom. Da snur du de og steker dem ferdig. Det er lett å se når laksen er ferdigstekt, den skal være "hvit" tvers igjennom. Krydre med salt og pepper!
 

mandag 27. mai 2013

Fantastisk vegetarmat!


 På fredag hadde jeg en venninne på vegetaraften. Forretten var Risotto Primavera og hovedretten var saltbakt sellerirot med relish. Oppskriftene finner du på nrk.no/mat under Munter mat sin sesong 4.
Under ser du saltbakt sellerirot med relish.


onsdag 22. mai 2013

Ananaschutney-godt til grillmat!


Denne ananaschutney er veldig enkel å lage. Du trenger:
1 hel ananas som du deler i biter ( som på bildet)
1 finhakket gul løk
1 ss sambal oelek eller finhakket chili. (Sambal er chilipure.)
1 dl muscavadosukker ( eller vanlig sukker. Muscavado gir en lett anissmak)
1/2 dl hvitvinseddik
1 ss revet fersk ingefær
1 dl vann
saften fra en sitron
smakes til med salt

La alt stå å putre på ovnen på middels varme til væsken er fordampet. Tar ca en halvtime. Avkjøl og sett i kjøleskap. Kan brukes til grillmat, og er også veldig god å ha i pai og pizza.





torsdag 16. mai 2013

Enkel 17.mai-frisyre!

Denne frisyren er superenkel og like fin til barn som voksne. Her har jeg brukt en "donut" ( selges også i barnestørrelse på H&M), og festet en 17.mai-sløyfe rundt. En fornøyd 4-åring som dro avgårde til feiring i barnehagen idag, med "banderina-hår" som hun kaller det. (les:Ballerinahår)


                                         


tirsdag 14. mai 2013

Enkel kake til 17.mai!

Denne kaken er superenkel og ser flott ut.
Jeg har laget den til flere anledninger og den er virkelig stemningsfull med
røde og blåbær til nasjonaldagen!

Du kan bruke ferdig marsipanlokk og ferdig bunn, og da er det bare å pynte den!

Dynk sukkerbrødet med eplejuice og bre med vaniljekrem, vispet kremfløte og legg på friske blåbær og jordbær.Strø jordbærene med melis og la de trekke litt før du bruker dem i kaken. ( Siden vi ikke har tilgang på søte norske jordbær helt enda.)
 Gjør slik på alle lagene, og bre et tynt lag med krem før du legger på marsipanlokket.
Klipp ut en runding av bakepapir på ca. 17 cm i diameter og legg den midt oppå kaken.
Skjær et kryss midt på marsipanlokket som strekker seg fra ytterkant til ytterkant av bakepapirsirkelen. Del stykkene på nytt i to. Du vil da ha 8 like store ”kakestykker”.
Rull marsipanen på hver av ”kakestykkene” fra spissen og tilbake til ytterkanten. Ta bort bakepapiret.
Marker skille mellom kakestykkene med krem. Bruk en sprøytepose. Pynt med jordbær og blåbær i annenhver del.
Kilde og bilde: http://www.dinmat.no/

mandag 13. mai 2013

Lille speil...

Ja, det var litt mindre enn jeg hadde regnet med dette speilet. Men fint er det,og akkurat passe til å sjekke sveisen før man løper ut døra. Og det skal vi straks, Amanda og jeg. Vi skal på babysang.
 
(speilet er kjøpt hos Solstrandinterior.no)
 
 


fredag 10. mai 2013

Gledelig gjenbruk!


Med jevne mellomrom dumper det ned en hentelapp i postkassa, da er det som regel min venninne som sender meg babyklær som hennes datter nettopp har vokst ut av. Dette er ren lykke, da venninnen min har utsøkt smak og en svigermor som er strikkegal! Her om dagen kom det ny pakke, og denne gangen med et nydelig teppe som venninnen min hadde strikket selv til Amanda. Tusen takk!








                                                    

lørdag 4. mai 2013

Supergode sitronmuffins!

 
Når Olivia (4) er veldig fornøyd med noe jeg har laget, så sier hun med stor entusiasme:
"Mamma! Dem her var suuuupergode!" Disse muffinsene fikk slik berøm!
 
Vil du lage suuupergode sitronmuffins i helgen, har du oppskriften her:
5 dl speltmel
1 1/2 dl rørsukker
2 ts bakepulver
2 dl kokosmelk
revet skall av to sitroner
4 ss sitronsaft
1 dl rapsolje
1/2 ts salt
1 egg

Bland det tørre og det bløte hver for seg, bland det så sammen og fordel i former.
Dette holder til 12 muffins.
Stek muffinsene ved 200 grader i 20 minutter.
 
Glasur:
 1 dl Yoghurt naturell
1 ts vaniljesukker
1 ss sitronsaft
Revet sitronskall til pynt

     















fredag 3. mai 2013

Verdens beste tilbehør!

Første gangen jeg smakte denne fantastiske salaten var i Frankrike for to år siden. Siden den gang har jeg laget salaten utallige ganger, og er mitt absolutte favoritt-tilbehør (spesielt til grillet kjøtt og pølser), og derfor vil jeg gjerne dele oppskriften med dere:

4 kokte rødbeter
2 hvitløksfedd
Olivenolje
Chevrè
S&P

Kok rødbetene til de blir møre (tar laaaang tid, så beregn god tid), avkjøl og riv dem grovt på et rivjern (bruk hansker da rødbeten farger veldig av). Riv deretter hvitløk fin og bland inn sammen med olivenolje. Bland inn chevrèn. Helst fersk chevrè som har konsistens som kremost, denne har jeg bare funnet i Sverige ( heter Petit Chevrè), så dersom du ikke finner dette, kan du bruke Snøfrisk naturell eller vanlig chevrè.
Smak til med salt og pepper.
(Tips! Tidligere har jeg funnet ferdigkokte rødbeter på Meny ( dessverre ikke nå lenger), men kanskje er du heldig å finne det på en Meny nær deg.)

                        Denne gangen var det halloumi med økologisk bacon som fikk følge av rødbetsalaten.


                                                        

torsdag 2. mai 2013

Dilla på lilla!

Soverommet har helt siden vi flyttet inn vært det rommet jeg har vært minst fornøyd med. Jeg valgte helt feil tapet og har liksom ikke gått ann å få det koselig der inne på grunn av den, før nå! Mørkere møbler var løsningen. Før var alt hvitt, men nå er sengen byttet ut og et skap er malt i lilla. Nå er jeg til og med fornøyd med tapeten. Soverommet er nå mye mer lunt og koselig!
 
Skapet er malt i fargen mørk aubergine.