tirsdag 23. april 2013

Ananaskake






125 gram mørk muscavadosukker
2 dl rapsolje
(vispes sammen først)
2 store eller 3 små økologiske egg
(visp så inn et og et egg)


Ha deretter i det tørre:

200 gram speltmel
2 ts bakepulver
50 gram valnøtter (som du først rister noen minutter i stekepanne)
1 hel ananas hakket i småbiter ( surr ananasbitene i stekpannen noen minutter med smør og sukker før du har den i kakerøren)
2 ts kanel
1 ts ingefær malt

175 grader i 40 minutter ca. (avhenger av ovnen)
Stek den i en brødform og halvveis i steketiden så skjærer du tvers gjennom kaken på langs. Dette gjør at kaken lettere blir gjennomstekt.

Ovenfor har jeg servert ananaskaken med blåmuggost, karamelliserte valnøtter,fiken og honning.







mandag 22. april 2013

Pesto for alle penga!


Hjemmelaget pesto er ren luksus, pinjekjerner, parmesan, basilikum, olivenolje...I denne oppskriften er pinjekjernene byttet ut, men pestoen allikevel veldig god!

2 potter basilikum
2 fedd hvitløk
1 ts hvitvinseddik
100 gram parmesan
50 gram ristede valnøtter
50 gram ristede solsikkekjerner
1 ts salt
Spe med olivenolje til ønsket konsistens

Start med å ha parmesanen i en kjøkkenmaskin eller med stavmikser, ha så i basilikum og ristede nøtter ( ristes på lav varme noen minutter i stekpannen). Rør inn revet hvitløk, salt og hvitvinseddik. Spe tilslutt med olivenolje til du får ønsket konsistens.






lørdag 20. april 2013

Frodige fristelser!


Jeg får aldri nok av kokebøker. På sengekanten leser jeg kokebøker, på dagene blar jeg i dem og skriver ukesmenyer og lister over ingrediensene jeg må kjøpe inn. Du kan se meg med nesa i en kokebok flere ganger i løpet av en dag. Man kan trygt si at jeg har litt samlemani når det kommer til kokebøker. Nå har det tilkommet en ny bok i samlingen min. Miss Dahls kokebok har jeg visst om og ønsket meg i flere år,så glemte jeg den litt, og så dukket den plutselig opp her om dagen på salg hos Libris, og da kunne jeg ikke motstå de frodige fristelsene.

Damen bak kokeboken er Sophie Dahl, som for øvrig er barnebarnet til forfatteren Roald Dahl. Hun har tidligere vært modell, og er tilfeldigvis bare veldig glad i å både spise og lage mat, og det har det blitt både bok og TV-program av.

TV-programmet het The Delicious Miss Dahl, og ble sendt for et par år tilbake på en av BBC-kanalene. Der laget hun de deiligste retter og fortalte søte historier rundt hver matrett, akkurat som i boken. Jeg elsket disse programmene, men nå er det noen år siden jeg så dem sist.

Boken er full av deilige oppskrifter. De fleste er uten kjøtt, noe som passer meg perfekt, da jeg , som Miss Dahl også er semi-vegetarianer ( spiser for det meste fisk, men kan også spise noe økologisk kjøtt). Hun har valgt å dele oppskriftene opp etter sesongene, og i løpet av boken forteller hun også historier fra sin barndom, ungdom, om modellkarrieren og sin lidenskap for mat. En annerledes, og ikke minst inspirerende kokebok som er deilig jordnær og ærlig. Når jeg blar gjennom denne boken er det ikke noe annet jeg heller vil enn å bli bedt med hjem til Frøken Dahl på en kopp te, et stykke sjokoladekake og gode historier. Det er så koselig atte!

Budskapet i boken er SPIS OG KOS DEG! Glem trendy dietter, og ha fokus på balanse istedet. Jeg er så enig i dette. De siste årene har jeg latt meg rive med av ulike dietter, lavkarbo, raw food og gud vet hva jeg ikke har testet ut. Men til syvende og sist har jeg landet på at, som på mange andre områder i livet, at det er den gyldne middelvei som må få gjelde her også. Og med fokus på rene råvarer og mat laget fra bunnen av, tror jeg at jeg har kommet et godt stykke på veien!



Under boken kan dere forresten skimte mitt nymalte stuebord, i fargen Mørk aubergine, fantastisk!




 
 
 

fredag 19. april 2013

Så fin kan en vinhylle bli...



denne fine vinhyllen fikk jeg gratis på garasjesalg hos noen venner av oss. Den var da trefarget og ganske så  sliten. Den var egentlig klar for fyllinga, men så fin som dette ble den altså. Fargen jeg har brukt heter blå harmoni, og er en favoritt jeg har.

Jeg har et flott franskt ordtak jeg har lyst til å skrive på vinhyllen, men er litt i tvil, da jeg er egentlig er veldig lei av skrift på møbler, vegger osv. Men ordtaket er veldig fint, og det handler om vin, så vi får se...Hva synes dere? Skrift eller ikke?



 Og så er lille gullet 5 måneder idag....




torsdag 18. april 2013

Drømmekjøkken med drømmefliser

 
akkurat sånn vil jeg ha det!
 
 
(Bilde fra sigdal.com)